Lži, hoaxy a zavádzania o súvisiacich pracovných miestach


"Motto: Pravdu môžete pošpiniť, opľuť, dokonca aj beztrestne znásilniť. Pravde to však nevadí, preto že pravda je sama o sebe čistá, a nakoniec vždy zvíťazí. Voľne podľa Karola Lovaša"

Keď si notorickí luhári rozplesknú nos o jedno vyvrátené klamstvo alebo zavádzanie, vymyslia si nejaké nové. Najnovšie tu máme pochybnosti o počte naviazaných pracovných miest na banícke miesta na Hornej Nitre.

To čo vieme presne, sú počty pracovníkov v slovenskom uhoľnom baníctve. Počty tých, ktorí sú priamo alebo nepriamo naviazaní v tom ktorom štáte na svojich baníkov nie sú v absolútnych číslach, sú väčšinou len odhadované. 
V uhoľnom baníctve máme na Slovensku priamo zamestnaných okolo 4 000 ľudí.

O tom, koľko je na Slovensku nepriamo naviazaných ľudí v baníckych a iných regiónoch môžeme polemizovať, ale upresnené odhady by dali len niekoľkoročné socioekonomické výskumy odborných tímov Slovenskej Akadémie Vied . 
Určite sa tieto počty nedajú presne odhadnúť podľa nejakých mesačných "výskumov"

Počty nepriamych pracovných flekov najnovšie odhadlo Spoločné výskumné centrum pri Európskej Komisii. (JRC) 
Na základe "dvojmesačných výskumov" JRC uviedlo, že nepriamo naviazaných pracovných miest na baníkov na Hornej Nitre je citujem: "najmenej 3000"  
Toho sa chytila tlač a lokálni politici, a začali pojem "najmenej 3000 " interpretovať ako "najviac 3000" ! 

Vážení, "najmenej" neznamená to isté, čo "najviacej", hádam rozdiel medzi týmito slovami poznáte  

Koľko je reálne číslo, to výskumná organizácia JRC nepovedala, ani neuviedla postup, ako dospela k tomuto odhadu "najmenej 3000".

Odhad je odhad. 
Má veľký rozptyl, a pritom vyložene neklame. 
Najmenej 3000 totiž, ako vieme, môže znamenať kľudne aj 10 000 .

Preto sa pokúsime odhady nepriamo závislých pracovných miest zreálniť podľa iných odhadov a výskumov z rovnakého odboru - z iných baníckych regiónov vybraných do procesu transformácie  , o ktorých Vám už naši slovenskí amatérski odhadcovia ale nič nepovedia, preto že sa im to "nehodí do krámu".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
HBP má okolo 140 stálych a pravidelných dodávateľov - rôznych organizácii, ktoré dodávajú : drevo, hutný materiál, stavebný materiál, strojárenské výrobky, petrochemické výrobky, gumárenské výrobky, potravinárske polotovary a suroviny, dopravné služby. 

Ďalej sú tu zmluvné tri externé organizácie, ktoré robia dodávateľsky raziace práce v podzemí. 
Potom je tu 30 odberateľov energetického uhlia a triedených druhov, ktorí majú svojich vlastných zamestnancov.   

Elektráreň má 200 zamestnancov a 300 ďalších zamestnancov mimo elektrárne sa stará o popolové hospodárstvo. 
Dve spoločnosti pri elektrárni spracovávajú popol z uhlia na stavebné materiály – presné tvárnice Xella a Ypor, a týchto zamestnancov je ďalších zhruba 300 .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GRÉCKO - provincia Severné Macedónsko.

Na decembrovom stretnutí v Štrasburgu o platforme uhoľných regiónov v transformačnom procese uviedol grécky Minister životného prostredia a energetiky pán George Stathakis v prítomnosti pána Anastasiosa Sidiropoulosa (zástupcu Regionálnej Rozvojovej agentúry Západného Macedónska) , že v Severnom Macedónsku je v oblasti ,kde sa povrchovo ťaží a spaluje uhlie v elektrárňach , od baníckych pracovných miest závislých najmenej 40 percent obyvateľstva. 

Počet baníkov v Západnom Macedónsku je 7000 .

Podľa Wikipédie – heslo "Western Macedonia" – je osídlenie sústredené viac menej len do miest, dediny sú rozmiestnené veľmi riedko. 

Uhlia sa povrchovými lomami ťaží a mení na elektrinu pri dvoch väčších okresných mestách : Kozani (53 880 obyvateľov) a Florina (19 985 obyvateľov)  
Oba okresy majú celkom 104 269 obyvateľov . 

Ak budeme počítať veľmi nahrubo, tak zo 104 tisíc obyvateľov je tam 7000 baníkov, zostáva nám 97 269 nebaníkov.  

Dimitrios Mavromatidis z Regionálneho Rozvojového Fondu Západného Macedónska uviedol že na jednom baníckom pracovnom mieste je závislých v severnom Macedónsku viac ako 2,5 ďalších nebaníckych pracovných miest (22,5 tisíca pracovných miest v roku 2013)    

Nedávno zabehla pani šéfka okresného mesta na Hornej Nitre na služobnú cestu do tohoto regiónu. Prvý krát uvidela povrchovú uhoľnú baňu a sánka jej padla. Keď sa pozbierala, sľúbila miestnemu starostovi, že mu "pomôže". Považujeme za obrovskú škodu pre svetové baníctvo, že bližšie nešpecifikovala, ako chce lokálna politička pomáhať 2000 km vzdialenej lokalite, hoci nerozozná hnedé uhlie od čierneho . Možno chytí lopatu a začne zahadzovať jalovinou jamu povrchovej bane, kde sa ročne ťaží 30 miliónov ton uhlia?    


NEMECKO

V Nemecku v roku 2015 Inštitút EEFA (Energy Environment Forecast and Analysis – Energetické a Environmentálne Predpovede a Analýzy ) vydal  analýzu priamej a nepriamej zamestnanosti viazanej na ťažbu lignitu v Spolkovej republike Nemecko.

Podľa výsledkov tejto analýzy EEFA je na každé priame pracovné miesto pri ťažbe hnedého uhlia a lignitu v nemecku je naviazaných nepriamo iných 2,5 nebaníckych pracovných miest

Zmienku nájdete tu: https://www.braunkohle.de/files/euracoal-coal-industry-across-europe-6th.pdf    

Klaus Freytag z Ministerstva Hospodárstva spolkovej krajiny Brandenbursko uviedol, že v ich spolkovej zemi je na 6000 baníckych pracovných miest v Brandenbursku naviazaných 15 tisíc nepriamych pracovných miest. Číslo 2,5 teda sedí.  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EURÓPSKA KOMISIA

V stanovisku Európskeho Hospodárskeho a Sociálneho výboru Európskej Komisie, číslo CCMI/138  pod názvom „Domáce zdroje uhlia v energetickej transformácii“  vydanom 19.8.2016 v Úradnom vestníku EÚ číslo C301/1 sa v bode 3.4. uvádza 

citujem: „V EÚ uhoľný priemysel poskytuje priame pracovné miesta pre 240 000 pracovníkov. Spolu s pracovnými miestami v priemysle ťažobných zariadení, inými pracovnými miestami v dodávateľskom reťazci a nepriamymi pracovnými miestami toto odvetvie podporuje takmer milión pracovných miest

Európsky Hospodársky a sociálny výbor EK nie je nejaký „hejtypočkaj“ úrad. 
Čísla si necucá z prstov. Stanovisko si nájdete v plnom znení na internetem keď zadáte do vyhľadávača jeho názov. 

Toto stanovisko hovorí, že priemerne na jedno pracovné banícke miesto sú  v EÚ nepriamo naviazané 3 iné  nebanícke pracovné miesta. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POĽSKO

Preseda Poľskej Baníckej Komory pán Janusz Olszowski na valnej hromade Euracoal v Januári 2018 uviedol, že v Poľsku je momentálne v baníctve priamo zamestnaných 82 000 pracovných miest. Podľa ich triezvych odhadov je na tento počet naviazaných ďalšich 300 – 400 tisíc nepriamych pracovných miest.

Ak pre účely jednoduchého výpočtu vezmeme dolnú hranicu odhadu nepriamych pracovných miest, teda 300 000 džobov,  tak na jedno pracovné miesto pri dobývaní a spracovaní uhlia v Poľsku je v súčasnosti naviazané 3,66 nepriamych mimobaníckych pracovných miest.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Všetko vyššie uvedené si môžeme porovnať s momentálne šíreným odhadom na úrovni dezinformácie, že na jedno banícke pracovné miesto pri dobývaní uhlia  na Slovensku je naviazaných  0,75 nebaníckeho pracovného miesta. 

Obraz o kvalifikovanosti a správnosti takého amatérskeho odhadu si budete musieť spraviť sami.

My k tomu môžeme dodať len nasledovné: 

ÍÁ, ÍÁÁ, ÍÁÁÁ !!!
Ilustračný obrázok z Pinterest.com


Komentáre