Lži, hoaxy a zavádzanie o podieloch znečistenia vzduchu na Hornej Nitre


"Pravda je ako hlávka kapusty. Má veľa vrstiev. Môžeš ju tlačiť do suda z vodou koľko chceš, aj tak vždy vypláva na povrch hladiny" Anonym zo Záhoria

S napätím sme asi všetci  na Hornej Nitre očakávali, čo sa stane po vypnutí takzvaných "neekologizovaných" blokov ENO po ich skúškach s netradičným systémom odsírenia v zime 2016/2017 . 
Nakoniec sa stalo presne to, čo ľudia znalí veci a chápajúci súvislostí očakávali.  

NIČ.

Nestalo sa vôbec nič.


Ovzdušie je v Hornonitrianskej kotline v zimnom období  rokov 2017/2018 rovnako znečistené ako v zime 2016/2017, keď išli na dva mesiace v rámci prevádzkového pokusu dva bloky na skúšku, či je možné ich prevádzkovať s dovtedy neodskúšaným systémom znižovania škodlivých splodín.

   Nemusíme mať ani krištáľovú gulu na nahliadanie do budúcnosti, a už teraz vieme povedať, že takto o rok  zime 2019 bude znečistenie vzduchu z domáceho kúrenia a dopravy v Prievidzi aj v Partizánskom rovnaké.
Tu je printscreen 14 dňového priebehu znečistenia mikročasticami prachu pred pár dňami, zo stránky oficiálneho monitoringu ovzdušia SHMÚ. Bielym písmom sú dopísané smery vetra v daný deň. Ani raz za tie dva týždne nefúkalo od elektrárne smerom na Prievidzu 
Nič sa nezmenilo ani s chrípkou a fufňaním obyvateľstva. Chrípkovú epidémiu v roku 2018 tu máme znova vo Februári , ako už pravidelne každý rok mávame na celom Slovensku , a to sa opakuje celé desiatky rokov.  Chrípku majú aj podtatranci  a oraváci, ktorí vraj dýchajú horský čistý vzduch.

Pred rokom sa všetkými médiami ozývala vlna hysterických výlevov vyhlásení opozičných a lokálnych politikov o "zločinnom"  znečisťovaní  vzdušia na Hornej Nitre. 
Nechával sa v tomto zmysle počuť tiež jeden pánko, ktorý roky robil podržtašku pánovi onému, čo neublížil nikomu z nás, ale zato nechal rozpadnúť a roztrhať na kusy celú Baťovku v jeho vlastnom meste. 
V panoptiku chýbať nemohla ani pani, čo už roky v okrese prestupuje z jednej strany na  inú stranu podľa svojej potreby  a systému kam vietor- tam kabát. 

 Táto partička všade vyhlasovala, že ZLÝ , HNUSNÝ a ODPORNÝ komín elektrárne v Novákoch všetkých v Prievidzskom a Partizánskom okrese vraždí všetkých obyvateľov po tisíckach, a môžu za to baníci na Hornej Nitre.

Ale čo to?
Neekologizované záložné kotly ENO sú odstavené z činnosti už rok, ekologizačné jednotky funkčných kotlov bežia naplno, a senzory na komínoch ENO hlásia radikálny pokles exhalátov a popolčeka.
Na druhej strane meteorologická veda a jej automatické meracie prístroje v Prievidzi nám stále hlásia, že ovzdušie je v zime stále rovnako znečistené?
Ako je to možné?!?

Meracie prístroje znečistenia patriace SHMÚ totiž nepodliehajú tlaku médii, kašlú na politiku,a merajú to, čo je v ich okolí ,na základe vedeckých poznatkov a možností techniky.
 Meracím prístrojom je nejaké chcenie a tušenie poslancov a primátorov ukradnuté.
Podliehajú len prírodným zákonom a objektívnym hodnotám meraní veličín. Merajú to, čo je a nie to čo by niekto chcel, aby bolo.   

Prístroje neberú ohľad na to čo sa hovorí  medzi ľuďmi alebo v médiách. Môžete v médiách klamať ako najatí, ale veda a technika nepustí – zobrazuje objektívnu realitu. 

Žiadne takzvané „alternatívne fakty“  neexistujú. Je to len krajší názov pre lži, ktorý vymysleli notorickí klamári, aby boli pre bežných ľudí prijateľnejší.  

Snímače trojice automatických meracích staníc SHMÚ  v Hornonitrianskej kotline stále onlajn od novembra 2017 až do polovičky zimy 2018  ukazujú v ovzduší vysoké koncentrácie čiastočiek PM 10, PM 2,5 , oxidov síry aj oxidov dusíka v mestách Prievidza, Handlová, a v Bystričanoch. 

Ako je to možné, pýtame sa ešte raz?

Spýtajte sa  na to tých, ktorí si na vlne hystérie v médiách nimi vyvolanej, s potešením zasurfovali ! Spomeňte si na plamenné vyhlásenia lokálnych politikov a političiek, ktorí Vás chceli ochrániť pred vražednými úmyslami baníkov a energetikov, chystajúcich sa Vás všetkých na Hornej Nitre otráviť skazeným vzduchom!

Staré bloky sú mimo prevádzky rok, a zaprášený zlý vzduch, sviňa jedna, ruka v ruke s usoplenou chrípkou je tu znova.
Kde je do šľaka chyba?  
My Vám to teda prezradíme. 

Chyba je vo Vás . 
Chyba je v tom sklone ľudí chovať sa stádovite, spoločne béééékať a prikyvovať na hocijakú kravinu, ak ju prednesie nejaký pánko či panička v televízii.  
Bohužiaľ znova a znova naletíte pseudoodborným kydom samozvaných expertov.  
Najprv Vás nastrašia, potom označia vinníka, ktorého potrebujú označiť, hoci môže byť nevinný.

Viete predsa, kto obvykle kričí " Chyťte zlodeja!" že?

Až do vyvolania hystérie so znečistením sa ľuďom na Hornej Nitre dýchalo vcelku v pohode. Dokonca aj vtedy keď filtre a ekologizačná jednotka ešte vôbec neboli namontované, aj keď nefungovala, aj keď už fungovala. Nejaký prach na autách  bol, ale sám pánboh vedel z čoho vlastne je.
Či zo Sahary, či z komína suseda o dva domy nižšie, áut behajúcich po ulici alebo odkiaľ.

Zrazu sa nám objavila "svorka" spasiteľov zdravia a životov na Hornej Nitre .
 Vysvetlili , že naše pajšle sú v nanič stave, a že za to môžu baníci. A stádočku sa po spracovaní takej informácie v hlavách fakt začne dýchať voľáko horšie...
Ovečky začnú zrazu pokašliavať, hoci funguje úplne nanovo zmodernizovaná ekologizačná jednotka elektrárne, a ani vietor paru od komína nad mesto nezavieva.
 Po vyvolaní záujmu médii sa spasitelia a spasiteľky porochnia v televízii, dávajú rozhovory, vystupujú v v rádiu. Naháňajú si politické bodíky, a vy, milé ovečky, si šťastne békate, že ste našli konečne poriadneho baču , čo vás ochráni od pomyselných vlkov, ktorí už-už vraj krúžia okolo vášho údajne deravého košiara.

Béééééézvadnéé.

Samozvaní honelníci ašpirujúci na bačovské posty ale nič so znečisteným luftom nevyriešia, preto že komínový elektrárenský vlk- zabiják je len zámienka a chiméra .
Vy si užijete stres, ktorý sa prenáša na Vaše deti,  oni popularitu Vášho potlesku, reflektory televízii blesky fotografov a nakoniec sa ukáže že beštiálny nenásytný vlk pri košiari je len neškodný ratlík, alebo frustrovaná čivava.

Ilustračný záber z populárnych večerníčkov Marianny Grznárovej "Pásli ovce valasi" 

Baníci a energetici už pred rokom  písali a hovorili, že uhlie a elektráreň má len malý alebo  menšinový podiel na znečistení  vzduchu v Hornonitrianskom kraji, a že podiel týchto vplyvov na zdravie obyvateľov sa nijako významne nikdy nepreukázal v zdravotníckych štatistikách . 

Ministersto Životného Prostredia SR už dlhšie uvádza, že jadro problému znečistenia vzduchu na Hornej Nitre, ale aj na mnohých iných miestach Slovenska nespočíva v priemyselnej energetike.
 Na mnohých, podľa meracích prístrojov na silne znečistených miestach Slovenska totiž nijaké elektrárne alebo veľké priemyselné podniky nie sú.  

Viete o nejakých stomegawattových spaľovniach uhlia napríklad v Trenčíne na Hasičskej ulici, na Račianskom Mýte v Bratislave, alebo na nábreží Hronu v Banskej Bystrici pri "Huštáku"?
Budete hľadať márne, nič také tam napriek vysokým hodnotám znečistenia vzduchu nie je!

V jednom článku sa už písalo o výskume pôvodu prachu a plynov vo vzduchu na Ostravsku. Článok je tu
https://baneaenergia.blogspot.com/2017/08/zabija-na-hornej-nitre-znecistenie-z.html

Výsledkom dlhodobých meraní a výskumu odobratých vzoriek na Ostravsko-Karvinsku bolo to, že podiel veľkých spaľovacích zariadení na znečistení dýchanej vrstvy vzduchu (tzn. do výšky 100 metrov od povrchu zeme) je pod 20%.
Všetok ostatný dýchaný bordel vo vzduchu je z domového kúrenia a  dízlových & benzínových motorov všetkých tamojších dopravných prostriedkov.

Pani vedúca mesta to už tiež vie, koniec koncov, na konferencii v Bruseli, kde rečnila , o tom prednášal jej predrečník z poľského Sliezska. 
Predstavte si to... aj v poľskom Sliezsku väčšinu zdrojov znečistenia vzduchu netvoria bane, huty a elektrárne!  
Graf podielu zdrojov znečistení vzduchu v Sliezsku, ktorý predviedol v Bruseli v roku 2018 poľský zástupca je TU:


 
Považujeme za možné, že pani si ho "nevšimla" lebo sa pozerala niekam inam , ale vy si výsledok výskumu zdrojov znečistenia vzduchu v poľskom Sliezsku  môžete detailnejšie preštudovať aspoň na grafe.

V ďalšom príspevku si povieme, prečo to so znečistením vzduchu je tak, ako to je.
Nielen u nás.
Všade!
blog je tu:
https://baneaenergia.blogspot.com/2018/07/zdroje-znecistenia-v-prievidzi-okrese.html

 Ak si ale myslíte, že za smrad vo Vašej izbe môžu neumyté zuby suseda z veľajšieho paneláku , hoci si sami potichu či nahlas  celú noc prdíte pod svoju duchnu, tak Vám však už možno niet pomoci, a ďalšie vysvetlenia ani nečítajte.



Komentáre