Lži, hoaxy a zavádzania o účte babky z Oravy


"Motto: Hovoriť pravdu v čase všeobecného klamu je revolučný čin! George Orwell"

Niektorí politici, protiuhoľní aktivisti, ale aj hlavy akademicky pomazané nám trepú o tom, aké hrozné prachy platí naša babka z Oravy za elektrinu z domáceho slovenského uhlia.

Tak som našu babku z Bobrova poprosila, nech mi požičia vyúčtovanie za elektriku, aby som sa pozrela či je to ozaj pravda, že slovenskí baníci prudko zdražujú ceny elektriky na Slovensku.
 Dedo svoj celý zamestnanecký život chodil na týždňovky do Karvinej do bane, a nikdy nič také nehovoril.
Že by nám bol niečo zamlčal?!

Berte kalkulačku - ideme počítať! 

Jeden Megawatt elektriky stojí v súčasnosti na Slovensku priemerne 70 – 80 €  

Aby sa nám ľahšie počítalo, povieme si , že naša Bobrovecká starká za jeden kalendárny alebo účtovací rok spotrebuje presne jeden megaWatt – teda 1000 kiloWatthodín, v cene 70 €. Elektrický bojler na teplú vodu a rýchlovarná konvica  už niečo tej elektriky zožerie .

Kde sa nám schováva tá slovensko-uhoľná cena elektriky?

Je  zalezená v Tarife za prenosovú sústavu.
Tarifa za prenosovú sústavu pri cene 1 megawattu je vo výške 27 € zaokrúhlene – čiže niečo okolo 1/3 celkovej ceny elektriky, ktorú platí.

27 €  za Tarifu za prevádzkovanie systému, ktoré naša oravská starká musí chtiac nechtiac zo svojho dôchodku zaplatiť, sa skladá z ďalších položiek:
  • Podpory na výrobu elektriny z domáceho uhlia 4,20 €  čo je 6% aktuálnej celkovej ceny ktorú platíme za elektrinu
  • Podpory na takzvané Obnoviteľné zdroje energie a kombinovanú výrobu elektriny a tepla  (OZE a KVET)  17,20 €  čo je 24,57 % z aktuálnej ceny elektriny

Ešte nám ale stále chýba dosť peňazí do tých 70 € .
Tak tam máme napríklad Príspevok do Jadrového vyraďovacieho fondu (prachy na budovanie úložísk jadrového odpadu) zhruba 4 € za jeden MW, poplatky za prepravu elektriny po drôtoch, DPH (20% = 14 € za Megawatt )  , poplatok za odberné miesto, poplatok za elektrinu dovezenú zo zahraničia a iné.   
Tie čísla ale moju starkú trochu rozčúlili.

Platiť 6 % z ceny elektriky za jej výrobu zo slovenského uhlia, keďže sa uhoľnej slovenskej elektriny vyrába zhruba 7% z celkovej výroby, nie je veľa.
Je to platba za to, že elektrika bude aj vtedy, keď bude na celom Slovensku husto snežiť - koniec koncov, na Orave je sneh celú dlhú zimu. Za to, že v zásuvke bude prúd aj za inverzie na celom slovensku a aj vtedy, keď v Nemecku na mori alebo v Rakúsku na poliach ustane vietor.
  
Ale platiť 24,6 % za takzvané obnoviteľné zdroje , pri podiele ich výroby slovenskej elektriny vo výške 2% je sakramentsky veľa! 
Väčšina z tých peňazí ide na solárnu elektrinu OZE, ktorá sa vyrába cez poludnie, v noci sa žiadna solárna energia nevyrába!

A naša starká svieti elektrikou len v noci, aj bojler ide len na nočný prúd.
Podaktorí odrbávačsky orientovaní politici majú tú drzosť tvrdiť, že 25% z ceny je oveľa menej ako 4%  z ceny ??

Pozrime sa aj na hypotetický stav, keby sme teda prestali používať slovenskú uhoľnú elektrinu.

Kto by prevzal jej kapacity výroby?
 Dopredu by sa tlačil hlavne zemný plyn z Ruska, preto že jedine plynové elektrárne na Slovensku ešte majú dostatok voľných kapacít. Zadarmo to však nebude, preto že ruský zemný plyn treba z pohľadu Rusov predávať tak draho , ako sa dá.
Ostatné slovenské elektrárne idú naplno, kedy sa dá, lebo Slovensko vyrába menej elektriny ako jej spotrebuje .  Plynové elektrárne sú pripájané do siete málokedy, pre drahý zemný plyn je ich výroba elektriky neekonomická. Vypláca sa iba vtedy, keď je cena nakupovanej zahraničnej elektriny vyššia, ako cena plynovej elektriny.  Majitelia plynovej elektrárne Malženice by vedeli rozprávať. 
  
 Ale výroba elektriny zo zemného plynu je spotrebiteľmi hradená ako Kombinovaná výroba elektriny a tepla a v Tarife za Prevádzkovanie systému je oceňovaná ako Obnoviteľné Zdroje Energie so súčasnou sadzbou 17,20 € za megawatt.

  Čiže: odoberať viacej elektriny z OZE znamená platiť nepomerne viac peňazí, než za rovnaký objem elektriny vyrobenej z domáceho uhlia! Tri krát viac.
Printscreen z webu elektrickaenergia.sk

 Keby moju oravskú babku enviroaktivisti „ochránili“ od domácej uhoľnej energie, nakoniec by z jej vačku na elektrinu ťahali elektrikári ešte viacej.

Zelení aktivisti tvrdia, že by sa aspoň vraj znížili exhalácie skleníkových plynov Slovenska.

Aj na to máme jeden čerstvý príklad o tom, že teórie a prax sú rozdielne veci:

Nemecko minulý a predminulý  rok v rámci „dekarbonizácie“  znížilo o 2% výrobu elektriny z domáceho nemeckého uhlia.
Očakávalo sa v tejto súvislosti, že medziročne teda poklesnú nemecké exhaláty skleníkových plynov aspoň o tie 2 %.
Čo sa v skutočnosti stalo? 
Medziročne v Nemecku exhaláty skleníkových plynov namiesto poklesu vzrástli, medziročne približne o 2,2 % každý rok! 

Ako je to možné?!?
Odpoveď je jednoduchá – o čo v Nemecku ubrali na uhoľných elektrárňach, o to viac sa začalo kúriť v nemeckých plynových elektrárňach , a spotreba elektriny v Nemecku tiež vzrástla o pol percenta. 

Keď Vám niekto tvrdí, že odstavením domáceho uhlia elektrina zlacnie, a že sa touto cestou emisie skleníkových plynov Slovenska znížia, tak Vás buď účelovo priamo klame, alebo Vás potrebuje zavádzaním vmanipulovať do protiuhoľného názoru, lebo potrebuje potlačiť svoj biznis alebo biznis svojho sponzora.
To je všetko.

Stovky miliónov € podpory za takzvané obnoviteľné zdroje energie si potichu pchajú do vreciek iní. Viď komentár Denníka N úplne naspodu

Brutálnej väčšine politikov neide až tak veľmi o Vaše peniaze - s výnimkou prípadov keď je nádej  , že by sa Vaše peniaze mohli premiestniť na ich súkromné kontá. 
Väčšine politikov ide v realite hlavne o to, aby ich pred voľbami bolo čo najviac vidieť v televízii, počuť v rádiu a aby sa o nich písalo v médiách. 
To všetko pre to, aby STE ICH ZVOLILI! 

V mene možného znovuzvolenia každý politik bude klamať , zavádzať, manipulovať tak, že to bude dverami plieskať!
Ak by pomohlo nahnať si volebné percentá tým, že politici budú nahí hopkať na tribúne na námestí, tak to kľudne urobia, len predtým verejnosti vysvetlia životnú dôležitosť funkcie vitamínu D v tele  vznikajúceho kontaktom slnečného svetla s holou pokožkou. 

Tak to chodí. 
Blbiny šíria najmä politici a radikálni aktivisti. Časť publika vždy zaujmú.  





https://dennikn.sk/1168802/dotujete-vo-fakturach-za-elektrinu-viac-brhela-alebo-fila-pozrite-si-rebricek/

prečo sa pri poklese výroby elektriny z uhlia v Nemecku zvýšili exhalácie CO2 nájdete tu: 
http://www.umweltbundesamt.de/presse/pressemitteilungen/emissionshandel-nur-geringer-rueckgang-der     

Komentáre