Lži, hoaxy a zavádzanie o nekvalite slovenského uhlia


Motto: " Pravda je nezvratná - v panike ju môžeme odmietnuť, v nevedomosti sa jej vysmiať, v zlomyseľnosti ju prekrútiť, ale ona zostáva pravdou. Sir. Winston Churchill"

Goebbelsovská propagandistická doktrína hovorí o tom, že ak sa lož dookola opakuje, verejnosť ju prijme ako pravdu.

Časom však samozrejme vyjde najavo, že tisíckrát opakovaná lož je stále len lžou, a pravda je niekde inde. S tým ráta aj propaganda, ale spolieha sa na to, že to nejakú dobu potrvá, a zatiaľ účelové klamstvá splnia svoj účel a na potrebný čas presvedčia verejnosť.

Celé roky nám tu trepáci opakujú , že uhlie z hornonitrianskych baní je vraj nekvalitné.
Povedzme si na rovinu, že toto tvrdenie je lož, a k tomu ešte hlúpa lož, preto že hlúpe lži sa dajú ľahko odhaliť.  

Samozrejme , že VŠETKO hnedé uhlie a lignit na svete je menej kvalitné ako čierne uhlie.
Čierne uhlie však nijako nemožno porovnávať s hnedým uhlím, preto že to sú dve úplne rozdielne kategórie.
Je to podobné, ako keby ste chceli porovnávať letecký petrolej ktorý ženie tryskové motory Airbusu s petrolejom ktorý lejete do petrolejovej lampy na Vašej chalupe pre prípad,  keby nebola elektrina. 

Slovensko si na rozdiel od Poľska alebo Česka nemôže vyberať medzi ťažbou a využívaním čierneho alebo hnedého uhlia. Na slovensku totiž okrem jedného malilinkého ložiska čierneho uhlia, ktoré sa nedá ekonomicky vyťažiť, nemáme žiadne prírodné zásoby čierneho uhlia.

Zostáva nám len hnedé uhlie a lignit.
Zemného plynu a ropy máme minimálne zásoby, už sme si ich na Slovensku pred 50 rokmi vyťažili. Lignitu na Slovensku ale stále zostáva zhruba 900 miliónov ton, lebo za storočie ťažby na Hornej Nitre, v Čároch, Jedľových Kostoľanoch a Badíne sme nestihli vyťažiť celkovo viac ako 100 miliónov ton uhlia.

O tom, akej kvality je Slovenské uhlie z Hornej Nitry Vás nebudeme presviedčať:  myslím že dokážete rozlíšiť vyššie čísla od menších.

Kritériom kvality každého uhlia je jeho výhrevnosť.
Výhrevnosť uhlia ovplyvňujú dva hlavné faktory:
  • obsah vody v uhlí – čím je uhlie staršie, tým je suchšie a pri jeho horení sa nemíňa spalné teplo na odparovanie vlhkosti - vody v ňom obsiahnutej.
  • Obsah uhlíka  a prchavých horľavín v uhlí. Čím je uhlie staršie - dlhšie ležiace v podzemí, tým sa obsahy oboch horľavín zvyšujú.

Hnedé uhlie má typicky vlhkosť 20 – 30 % celkovej hmotnosti, zatiaľ čo čierne uhlie do 10% vlhkosti .
Obsah uhlíka a prchavých horľavín v hnedom uhlí je často rôzny, niekedy sa ich obsahy dokonca odlišujú v jednej bani v rôznych dobývacích poliach- čo je prípad aj slovenských ložísk.
Preto sa vždy hovorí o Priemernej výhrevnosti.

Výhrevnosť (kvalita)  uhlia sa meria v megajouloch (MJ) na kilogram

Pozrime sa teda, aké sú priemerné výhrevnosti hnedého uhlia dobývaného na Slovensku a v okolitých štátoch Európy.

Uhlie dobývané na Slovensku používané do elektrárne Nováky má výhrevnosť 9,5 až 11 MJ/ kg.  Handlovské má vyššiu výhrevnosť, preto že to tak príroda zariadila, hoci je rovnakého veku a pôvodu ako Novácke či Cígeľské uhlie.
Preto sa uhlia z rôznych baní na slovensku miešajú v takých pomeroch, aby výsledná zmes uhlia mala výhrevnosť okolo 9 Megajoule/kg , preto že tak uvádza zmluva so Slovenskými elektrárňami.

Bane HBP do elektrární nepredávajú uhlie na tony, ale na zmluvné teplo - výhrevnosť. Ak má zmeska hnedých uhlí výhrevnosť nižšiu, platia sa pokuty, ak má vyššiu výhrevnosť, bane nedostanú ani Euro naviac.

Porovnajme si teda 9,5 - 11 MJ/ kg slovenského hnedého uhlia s okolitými ťaženými zahraničnými hnedými uhliami:

Grécko: 3,7 – 9,6 MJ
Poľsko (hnedé):  7,8 – 9 MJ
Maďarsko: 6,8 MJ
Rumunsko: 7,2 – 8,2 MJ
Nemecko: 7,8 – 11,5 MJ
Česko: 11,6 – 20,5 MJ
Srbsko : 7,5 – 8,2 MJ
Slovinsko: 11,3 MJ

Tak ako, čo Vám vyšlo? 

Ak viete správne rátať, tak je jasné, že v Európe je od slovenského uhlia kvalitnejšie len České hnedé uhlie, a Slovinské hnedé uhlie.

Menej kvalitné uhlie podľa výhrevnosti než to Slovenské, sa ťaží v Grécku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku. Pritom sa tieto menované menej kvalitné hnedé uhlia v Európe ťažia a spaľujú v stovkách miliónov ton ročne, u nás len necelé dva milióny ton.  Hnedé uhlie približne rovnakej kvality ako Slovenské sa ťaží v Nemecku, ale to zase obsahuje niektoré nebezpečné prísady, ktoré u nás nemáme a ktoré nevieme zachytávať. Napríklad ortuť .

Neobstojí ani argument údajného vyššieho obsahu síry v Slovenskom lignite. Podobné obsahy voľnej aj viazanej síry sú aj v gréckych, nemeckých a poľských lignitoch a hnedých uhliach. Oxid siričitý sa všade v tamojších elektrárňach pomerne úspešne zachytáva v odsírovacích jednotkách, a vyrába sa z neho dobre predajný sadrovec. Rovnako ako u nás 
.
Naše uhlie ale napríklad neobsahuje ortuť a chlór  - na rozdiel od poľského, nemeckého a českého hnedého uhlia, ktoré ich majú zase viac.

Rečičky o nekvalitnom Slovenskom hnedom uhlí sú jednoducho lži , hoaxy a kydy tých, ktorí chcú a potrebujú klamať verejnosť neznalú faktov .
 
Zdroj číselných údajov 

http://www.zivot.sk/clanok/35351/sposobi-planovana-tazba-uhlia-katastrofu-bojnicka-lieciva-voda-moze-zmiznut-v-novej-bani  :okrem celého balíka iných blbostí o baníctve a uhlí

Tiež pán Božik, primátor Partizánskeho v článku "Dočkáme sa rýchlostných ciest v našom regióne?" v lokálnom denníku My Topoľčany číslo 21 z 19.6.2018

Podobné hlúposti hlása nejaký Koudela v Pravde https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/476355-koudela-vymena-novak-za-mochovce-zrazi-rastuce-ceny-elektriny/

Komentáre