Kto v EÚ koľko ťaží a dováža uhlia

Z rečí mnohých aktivistov a niektorých politikov by sa obyčajnému divákovi televízii, poslucháčovi rádia a čitateľom novín a internetu mohlo zamariť, že slovenské uhlie a jeho množstvo zohráva nejakú kľúčovú úlohu v Európskej klimatickej politike, že je najväčším zdrojom oxidu uhličitého spomedzi všetkých a podobne.

Vyjadrenia nám neustálym opakovaním aktivistami potroche dávkujú presvedčenie, že "Keď teda ťažbu domáceho uhlia "poriešime", nastane na Slovensku a prinajmenšom aj v EÚ nejaké rapídne zlepšenie prírody a vzduchu . Slováci zrejme očakávajú nejaký kvalitatívny skok, možno výrazné zlepšenie životného prostredia alebo skokové zlepšenie zdravia obyvateľstva.

Bohužiaľ, obrázkom ukázaným nižšie Vás budeme musieť vrátiť z výšin divokých snov a falošných nádejí opäť na zem a dokonca poriadne uzemniť.

Jeden obrázok niekedy povie viac ako sto strán textu vysvetľovania, tabuliek a grafov

Graf tažieb a dovozov uhlia v Európe a blízkom okolí  za rok 2018 - zdroj EURACOAL 2019
     Červené stĺpce sú ťažené množstvá lignitu a hnedých uhlí v jednotlivých štátoch.
Modré stĺpce sú ťažené množstvá čierneho uhlia a antracitov v jednotlivých štátoch
Zelené stĺpce sú množstvá čierneho uhlia dovezené jednotlivými štátmi z iných krajín väčšinou zo zámoria (USA, Austrália, Kolumbia, Afrika) a Ruska
Čierne čísla nad stĺpcami je hmotnosť vyťaženého alebo dovezeného druhu uhlia v miliónoch ton za rok 2018

A teraz si na obrázku nájdite Slovakiu a zistíte našu dôležitosť, našu úlohu pri ovplyvňovaní klímy z Európskeho pohľadu. Tiež si všimnite koľko uhlia vyťažia, dovezú a popália krajiny v našom priamom susedstve.

To je všetko, čo sme týmto obrázkom chceli povedať.

Komentáre