Lži hoaxy a dezinformácie o Nováckej halde.

Na Hornej Nitre a všeobecne  v juhovýchodnej časti Trenčianskeho kraja pôsobí jeden usilovný šíriteľ dezinformácii a vymyslených správ. Všeobecne je známy tým, že ako reportérovi mu idú dobre najmä reportáže o zvieratkách a autonehodách v bývalom okrese Prievidza.
Tam nie je veľmi čo pokaziť.
Bohužiaľ už niekoľkokrát sa pokúša veľmi neúspešne vpraviť aj do roly "investigatívneho novinára" najmä keď ide o baníkov a Hornonitrianske bane.  Lenže, chyba lávky - v oblasti chémie prvkov zemskej kôry, baníctva, geológie, hydrológie nemá pán redaktor ani vedomostnú výbavu gymnazistu- maturanta.
Napodiv, pokiaľ ide o témy veľmi podobné tým, o ktorých sa snaží natáčať na tému bane, ale ktoré sa vzťahujú ku Kúpeľom Bojnice, tým sa vyhýba ako čert krížom. Že by dôvodom bolo to, že pani manželka má obchodík-prevádzku v Kúpeľoch Bojnice?
Možno.
Pre nedostatok vedomostí  už niekoľkokrát sadol na lep viacerým "sľubným" témam , ktoré sa čoskoro ukázali ako totálna capina - či skôr strelenie capa, ktoré v televíziách a novinách vydáva za ulovenie zúrivého bizóna novinárskou investigatívou.

Naposledy pán redaktor nahryzol tému  jalovinovej haldy v areáli Bane Nováky.

A tento súbor dezinformácii, hlúpostí, výmyslov a hoaxov veselo šíril nie len v tlači , ale aj v televíziách JOJ, Markíza, a RTVS, ktoré sa navonok tvária ako "Lovci hoaxov"  a pritom prostredníctvom svojich reportáží hoaxy, výmysly a hlúposti sami občas veselo šíria.
Neveríte?

Tak si pozrite a prečítajte toto:
https://www.noviny.sk/slovensko/365102-banik-napisal-list-do-tv-joj-za-arealom-hrnonitrianskych-bani-vraj-vznika-nebezpecna-skladka

Na slovensku totiž médiá počas uhorkovej letnej sezóny už niekoľko týždňov úspešne surfujú na vlne záujmu verejnosti o dve skládky TDO - Tuhého Domáceho Odpadu, na ktoré pokútne firmy vyvážali aj stovky ton nebezpečných chemických látok.
Pán redaktor sa pokúsil témy zachytiť, a tak stvoril reportáž o vymyslených ohrozeniach z jalovej haldy v Novákoch. V reportáži nahodil viacero tém, ktoré vraj zazneli v anonymnom liste "baníka".
  • vraj vzniká nová halda, alebo sa prinajmenšom nebezpečne rozširuje
  • vraj materiál na nej môže byť nebezpečný alebo dokonca jedovatý
  • vraj sa z nej do okolia uvoľnujú pri vetre tony škodlivín do širokého okolia keď zafúka vietor
  • vraj je horľavá a mohla by sa samovznietiť 
  • vraj ohrozuje obyvateľov, lebo je voľne prístupná. 
Poďme pekne po poriadku.
Zásady novinárskej etiky sú tu:
 http://www.ssn.sk/eticky-kodex-novinara/

Prvý bod: Vzniká nová halda? Výmysel, jalová halda z vyťaženej banskej jaloviny bola na tom mieste kde je dnes už v roku 1950 - teda ešte v čase keď závod Baňa Nováky ešte ani neexistoval.
Z hlúposti tohto tvrdenia Vás usvedčuje snímka zo serveru Historické ortofotomapy TUZVO, ktorá porovnáva letecké mapy z roku 1950 a roku 2010:  Snímky sú pri tomto rozlíšení mierne posunuté výškovo. Stará halda spred roku 1950 je označená červenou bodkou.


Halda je na pozemku, ktorý je v územnoplánovacej dokumentácii uvedený ako pozemok určený na haldovanie jalových banských hornín.
Zásady , povoľovanie. riadenie, predpísanú dokumentáciu a predpisy o haldovaní jaloviny nájdete v Banskom Zákone vyhľášky č. 89/1988 Zbierky v znení novelizácii

Nebezpečne sa halda rozširuje?
Hlúposť! Halda je neustále na rovnakom pozemku už najmenej 70 rokov
Tu je séria ortofotografických máp z českého servera www.mapy.cz z rôznych rokov, Najprv rok 2012
Rok 2012 zapĺňa sa jama po niekoľkoetážovom bagrovaní jaloviny použitej na rekultivácie
Rok 2015 jama je zaplnená, horninový materiál sa rozprestiera na pôvodnom mieste, zhruba po jednej tretine celkovej plochy haldy

Rok 2017 jalovú horninu z razenia rozprestierajú v ďalšej vrstve juhovýchodným smerom.
Prečo je na halde nový materiál? 
Preto že prístupové chodby k uhoľným zásobám sa razia v tesnom podloží uhoľných slojov. Ročne sa vyrazí 10 - 15 km chodieb a narúbanú horninu všetci baníci na celom svete ukladajú na haldy, aby ich neskôr - ako všade na svete - mohli použiť na rekultivácie a sanácie banských škôd, prípadne ako stavebný materiál na zemné práce. 
  • Jalový materiál z podzemia údajne môže byť nebezpečný. Zrejme sa v rámci etiky pán redaktor spoľahol na slovíčko môže. Teda netvrdí že je jedovatý alebo nebezpečný. Z tohto uhla pohľadu môžeme aj my tvrdiť že pán redaktor môže byť úplne predpojatý nedovzdelanec, preto že nevie, že halda nie je nebezpečná. 
Ale mohol by byť, keby bol, nie?
  • Anonymný pisateľ sa vraj bojí straty zamestnania. My Vám prezradíme, že sa straty zamestnania báť v žiadnom prípade nemusí, preto že dôchodca nemôže stratiť svoje zamestnanie - dôchodcovstvo. Jediné zamestnanie ktoré má, je dôchodok! Však pán JS, anonymný pisateľ, ktorý ste v skutočnosti nikdy v podzemí pravidelne fárajúceho v bani Nováky nerobil?!?  Proste nedokážete písať ako jednoduchý baník, a rád sa pretŕčate ako papagáj. Váš štýl Vás prezradil . Jediný, kto Vás môže šikanovať, je štát, nie baníci. Preto, lebo ste "štátnym zamestnancom", takže sa prosím nestavajte do pozície ušliapnutého ohrozeného baníka. 
Na základe čoho pán redaktor podsúva verejnosti, že by spevnený sopečný popol z podložia uhoľného sloja mohol byť nebezpečný, alebo že by mohol obsahovať nejaké cudzorodé látky, ktoré nie sú súčasťou geologického prirodzeného pozadia? Na základe anonymu? Uviedol redaktor nejaké zdroje kde si takúto informáciu overil, alebo len uvádza svoje domnienky prameniace z neznalosti? 
  • Z jalovej haldy sa vraj do ovzdušia uvoľňujú tony nebezpečného prachu rozfúkavaného vetrom? Anonym , ktorý sa v skutočnosti volá pán JS predstavuje verejnosti jalovú haldu ako nejakú skládku prachu. V skutočnosti sú to však kusy sopečných a íĺovitých hornín, nejaké kúsky dreva, a železa. Štrk a hlina, s obsahom najmenej 30% vody sa nejako vznáša vo vzduchu? Boli tu snáď zaznamenané nejaké tornáda? Hlúpy, obmedzenecký výmysel ako remeň. V skutočnosti je 70% plochy haldy zarastených lesom, kam sa chodí na hríby. 
Tu je detail záberu na materiál haldoviny z reportáže

  • vraj je halda horľavá a mohla by sa samovznietiť 
""Haldy ktoré pochádzajú z ťažby uhlia môžu obsahovať vysoké množstvo horľavých látok. Môžu sa vznietiť a tlieť dlhú dobu" potvrdzuje nebezpečie riaditeľka organizácie Greenpeace  Slovensko Ivana Kohutková" - uvádza sa v reportáži a jej tlačovej forme doslovne. Pani Kohutková je tiež zrejme silne nedovzdelaná osôbka, tváriaca sa ako špecialistka. Bohužiaľ len s doktorátom na univerzite Google & Facebook!

Vyzerá to tak, že pani riaditeľka Greenpeace je odborníčka na všetko čo sa týka baníctva, haldovania a vplyvov na životné prostredie. Celé znenie ich stanoviska je tu:



 v ktorom text vyšperkovala aj "znalosťou" systému dodržiavania a kontroly bezpečnostných predpisov v hlbinnom baníctve.

Bohužiaľ, pani riaditeľa a pán Čertík už tobôž nemajú šajnu, aké sú rozdiely medzi špecifickými vlastnosťami jalovinových háld v čiernouhoľnom, hnedouhoľnom a lignitovom baníctve.
Hnedouhoľné haldy na Slovensku počas 150 ročnej histórie dobývania hnedého uhlia a lignitu nikdy nehoreli, ani netleli.
Nikdy
Horieť či samovznietiť ani nemôžu, preto že je v nich len pár percent horľavých zložiek a tie sa navzájom nedotýkajú. Je to ako keby ste chceli zapáliť zmes lopaty piliny rozmiešanej pravidelne v sude piesku.   Jedno percento uhlia v ílovom a tufitovom štrku tiež nebude horieť,  ani keď sa pokrájate!

Takéto procesy sa totiž vyskytujú len v čiernouhoľných jalovinových haldách, pani riaditeľka.
To však evidentne netušíte, a asi ste toho názoru že "šak uhlie jak uhlie, né?"ako sa Bratislavskej  enkláve banských špecialistov hovorieva.

V blogu tiež uvádzate, že haldy bývajú často veľkých rozmerov a že kazia vzhľad krajiny.
Možno na Ostravsku alebo v Mongolskej stepi to platí. Platí to, ak ste si o tom prečítala na Gúúúgli, ale Novácku haldu ste predtým nemohla vidieť, lebo by ste to nenapísala.
Na Hornej Nitre nie je halda na nejakej šírej rovine, viete? Tá Novácka je asi 40 metrov vysoká a zo strany, odkiaľ ju vidno, je pekne umiestnená vo vrchovitom teréne , a z pohľadovej strany je zarastená asi 40 rokov starým lesom z náletových drevín.
O halde v Novákoch ste dodnes nemala ani tušenie pani riaditeľka, však? Pani riaditeľka tiež rada používa zahmlievacie vsuvky "môže, mohlo by, v špecifických prípadoch, niekedy".

Keby bolo keby, boli by sme v nebi, milá pani!
Respektívne v zmysle vyjadrovania redaktora a pani riaditeľky by toto okrídlené súslovie znelo asi takto:
Keby za určitých vhodných podmienok nastalo keby, mohli by sme  niekedy byť za určitých špecifických okolností v zelenom nebi" 

Keby mala Rosnička Zelená (Hyla arborea) dostatok vedomostí, skúseností, a pádnych argumentov, mohla by robiť docentúru na Fakulte Ekológie v Univerzite Životných Skúseností v Kokšovej Bakši!
Lenže malá zelená žabička vedomosti nemá a asi ani nikdy nebude mať. Komu pánboh nenadelil, tomu lievikom do hlavy nenaleješ.

Je teda jasné, že skúsenosti a vedomosti pani riaditeľky v oblasti baní a k nim priliehajúcim odborom sú čerpané z internetových zdrojov, ktoré s baňami a haldami na Hornej Nitre priamo nesúvisia.
My k tomu len toľko, že dávať stanoviská na základe postupu  CTRL+C z internetu a CTRL+V do dokumentu dokáže po pár mesačnom zaškolení aj priemerne zdatný Pan troglodytes. 

  •    vraj halda ohrozuje obyvateľov, lebo je voľne prístupná.
Pán redaktor PČ, autor anonymu pán JS, pani Kohútková , a popísali by ste nám prosím mechanizmus, akým ohrozuje jalová voľne prístupná halda obyvateľstvo? Zakráda sa po večeroch po Nováckych uliciach a hrozí obyvateľom zákerným zavalením?

Ak to neviete, tak takýchto voľne prístupných jalových háld z dobývania uhlia sú na Hornej Nitre desiatky.
Na niektorých starých  haldách rastú lesy, na niektorých stoja komplexy stavieb, výrobné závody.

Z háld nič umelé nepresakuje, nehoria, vietor ich nerozfukuje.
Na aktívne haldy je vstup zakázaný, takže tam nikto okrem zamestnancov nemá čo liezť.
Takže si bohapusto vymýšľate nejaké ohrozenia, pani riaditeľka?!?
Ahááá, jaj ja som zabudol, že Greenpeace to tak robieva, asi na to beriete aj nejaké školenia v centrále.

Z detailných záberov štruktúry haldového materiálu v televíznej relácii je ale zrejmé, že prinajmenšom kameraman televízie na haldu napriek pravidelne rozmiestneným tabuľkám so zákazom vstupu  kľudne vstúpil. Také zákazy sú mu asi pre srandu králikov.

Pán redaktor, naletel ste zahorklému anonymovi JS ako malý Peťo, k čomu Vám opakovane úprimne blahoželáme!

Tiež blahoželáme RTVS, TV JOJ, TV Markíza a Noviny.sk k šíreniu neoverených, vymyslených hoaxov!

Kto to okrem Verejných a súkromných oznamovacích prostriedkov šíri?

Samozrejme Priatelia Zeme  a Greenpeace s patričným nadšením a s tým spojenou nekompetentnou naivitou:


A ako dopadla previerka legálnosti, horľavosti, prašnosti a nebezpečnosti haldy?
Takto:





Komentáre