Zavádzanie, omyly a glupocinky o Chorobách z povolania baníkov


Motto: Niektorí ľudia pristupujú k  pravdivým faktom ako havkáč, ktorý objavil pre neho neznámy objekt. Keď sa to nedá rozhrýzť, zožrať ani pokefovať, aspoň to poriadne občúra. (Anonymus) 


Bolo-nebolo, jedného dňa opäť vyvstala potreba vytiahnuť na domáce uhoľné bane niečo nové, nejaký druh zatiaľ neokukanej špiny, ktorou by bane bolo možné pred masovokomunikačnými prostriedkami  ohádzať.
I poradili sa múdri ľudia z Via Jugulis, popremýšľali, a dospeli k názoru, že podzemné baníctvo aktívne nivočí zdravie svojich ľudí. 
Len bolo treba nájsť vhodné písomnosti podporujúce tento názor, najlepšie z nejakého štátneho úradu.
Kto hľadá, ten nájde, len treba byť dostatočne motivovaný zaťatosťou, zmiešanou so správnou dávkou neznalostí problematiky, preto že znalosti v jednotlivých odboroch by každého hejtera len brzdili v rozlete 
Na obrýzganie sa zdala byť najlepšia štatistika Národného Centra Zdravotníckych Informácii, preto že si boli istí, že banícky priemysel uhlia musí byť ten najvražednejší zo všetkých odvetví ekonomických činností.
Porýpali sa v štatistikách, a veru našli Štatistiku priznaných a začínajúcich chorôb z povolania za roky 2015 aj 2016. 
Tá štatistika je plná tabuliek novopriznaných chorôb z povolania , rozdelená podľa zachytených diagnóz, odvetví , krajov a podobne. Je ako stvorená na argumentovanie v neprospech nejakého subjektu, s vysokou istotou, že sa v nich nevyzná ani divá sviňa, nieto ešte laik.
Štatistiky NCZI z oboch rokov obsahujú v záverečnej tretine grafy, ktoré by bolo hriech proti baniam nevyužiť. 
Taký graf státnej štatistickej ustanovizne je totiž hotový poklad. Má vysokú vypovedaciu hodnotu, pochopí ho aj neznalý človek, dokonca aj redaktori a redaktorky. Okrem toho vyzerá profesionálne. Taký grafík je naozaj pádny dôkaz škodlivosti baníctva, ktoré treba odstrániť, aby na Slovensku vďaka tomuto a podobným opatreniam konečne mohol zavládnuť zdravotný a peňažný blahobyt.
Tu sú tie grafy zo štatistík NCZI, z ktorých je všetko jasné, netreba už zdanlivo nič písať a vysvetľovať:
  




Ekonomická aktivita Ťažba a dobývanie lignitu podľa týchto grafov spôsobila v roku 2015 vznik 37 nových prípadov chorôb z povolania, a v roku 2016  až 38 nových chorôb z povolania. Je to jasné, baníci sú prví v rebríčku najškodlivejších zamestnaní!
Ej bolo že to radostí, juchania! 
S radostným nálezom sa treba pochváliť, a preto ho fiškáli so zadosťučinením z dobre vykonanej práce zaslali spojencom zo združenia Priatelia Zemežlče. Tí neváhali a informáciu vo forme vyhlásenia zapracovali do všobecne- okydávajúceho vyhlásenia pre tlač. Masovooznamovacie prostriedky neváhali a chňapli po čerstvej téme, zverejnili články a zverejňuje ich dodnes.
Nech všetci vidia, že bane sú fujkovaté, zdraviu škodlivé, treba Ich zastaviť , však aj v tej našej národnej hymne sa spieva: "Zastavme ich Bratia, veď sa oni stratia, Slováci ožijú!" no nie?
Lenže vyskytla sa chyba lávky.
Štatistiky NCZI hovoria o mnohých číslach, a nie je ľahké ich rozmotávať. Nie vždy je všetko v štatistických výkazoch také, ako by sa zaujatému pozorovateľovi mohlo zdať na prvý pohľad. Preto že existuje štatistika, a štatistifikácia. Štaistifikácia je krivenie grafov a štatistík tak, aby vyhovovali záumom ich predkladateľa alebo vykladača. 
Priatelia Zemežlče vo svojom takmer svätom križiackom ťažení spolu s viacerými lokálnymi politikmi  ktorí s potešením prilievajú benzín do okresného, krajského či štátneho podkurovacieho ohníčka, zabudli na jeden veľmi závažný fakt, ktorý torpéduje ich veľkohubé vyhlásenia o veľkej škodlivosti baníckej práce na domácom uhlí .
Výkazy o novopriznaných chorobách sa za každý rok zo zdravotníckych zariadení kde ich zistia, posielajú aj podniku, v ktorom chorobou z povolania zastihnutý pacient pracuje alebo pracoval. 
Tiež sa taký výkaz posiela Štatistickému  úradu ktorý štatistiku znich vypočítanú raz ročne zverejňuje. Ergo: hlásenia chodia aj baniam,  pokiaľ niektorému z ich pracovníkov v danom roku priznajú chorobu z povolania, preto že bane musia túto skutočnosť hlásiť napríklad sociálnej aj zdravotnej poisťovni. Nemôže sa stať, že by organizácia o priznaných chorobách z povolania nevedela, alebo že by ich nejako falšovali či skresľovali.  
Čísla, ktoré dostali bane , hovoria o 17-tich novopriznaných chorobách z povolania za rok 2015, zvyšných 20 chorôb z povolania v oblasti Ťažba hnedého uhlia preto logicky patrí nejakým iným organizáciám. Uhlie v roku 2015 ťažili na Slovensku dve organizácie: Baňa Čáry (Trnavský kraj), a Hornonitrianske Bane Prievidza, viacej uhoľných baní na slovensku v tom roku nebol. o
Podobne v roku 2016 zdravotníci nahlásili už iba jedinej uhoľnej banskej organizácii na Slovensku- HBP, celkom 15  zaregistrovaných novouznaných chorôb z povolania . Do oficiálne uvedených 38 prípadov za celé Slovensko teda zostáva ešte 23 ďalších prípadov chorôb z povolania, ktoré boli "prifarené" k u klasifikácii NACE 05-dobývaniu uhlia a lignitu .
Kde "udělali soudruzi z Národního Centra Zdravotnických Informacii chybu, keď k NACE -05 ťažba uhlia a lignitu vykazujú oveľa vyššie počty chorôb z povolania, než ich vznikne v baniach ??"
To chceli vedieť aj dnes už jediné uhoľné bane v tejto republike, a preto napísali zodpovedným predstaviteľom štatistických organizácii žiadosť o vyjadrenie.
Tu je mierne skrátená odpoveď Mediálneho centra Národného Centra Zdravotníckych Informácii, mená pochopiteľne neuvádzame:
 " Údaje sme preverili. 
V roku 2016 okrem Vášho podniku Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. boli NCZI zaslané hlásenia chorôb z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania  aj od iných organizácii. 
Názov organizácii a počty nimi nahlásených chorôb z povolania NCZI neposkytuje v zmysle paragrafu 10 zákona č. 153 / 2013 Z.z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme  a o zmene a doplnení niektorých predpisov s odvolaním sa na paragraf 2 písmeno f zákona číslo 540/2001 Z.z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov . 
Za rok 2016 bolo Vašou organizáciou (HBP a.s.) nahlásených 15 prípadov novopriznaných CHzP podľa klasifikácie ekonomických činností pod bodom B 05 ťažba uhlia a lignitu. Posledný prípad ChzP bol hlásený v januári 2017 s dátumom priznania ChzP v decembri, Toto hlásenie bolo zaradené do spracovania v roku 2016"  
Na doplňujúcu otázku, aby NCZI uviedol aspoň aké pracovné kategórie sú zahrňované do Uhoľného chlievika, keď nie len banské,   v odpovedi doplnil informáciu takto:

Novopriznané choroby z povolania za rok 2016 v počte 37 prípadov teda nahlásilo celkom 5 organizácii, zahrnutých pod hlavičku NACE 05 Ťažba uhlia a lignitu.
Skutočne však v roku 2016 uhlie v bani na Slovensku ťažila len jediná organizácia - Hornonitrianske bane, ktorým prislúcha z uvedených 38 prípadov menej ako jedna polovica, tých 15 prípadov.
Všetko sú to choroby z nadmerného zaťažovania končatín a vazoneurózy z dlhoročnej práce s vibrujúcimi strojmi, zariadeniami, a choroby z preťažovania končatín .
Štatistické klbko však možno rozmotávať aj z iného konca - podľa sídla organizácie. Na to dokonca NCZI vytvorilo tiež grafy. TC je skratka Trenčianskeho kraja

 Tých reálnych 15 a 17 uhoľných baníkov s chorobami z povolania po dlhých rokoch tvrdej práce skôr trápia vazoneurózy, a poškodenia ciev, nervov a šliach z preťažovania končatín. Našťastie, na takéto poškodenie zdravia sa neumiera.

V grafike jednej 0,1 percentnej partaje, ktorá sa tiež rozhodla nahoniť si nejaké percentíčka u verejnosti obúvaním sa do uhoľných baníkov, robia ich načmáraní baníci že "KCH-KCH!" 

Asi chcú takouto somárinou naznačiť, že baníci na uhlí sú "slabí na pľúca" .
Odpoveď o tom, že aj toto je kravina, dávajú štatistiky NCZI za uplynulé roky. 
Za posledných 5 rokov boli pri tisíckach uhoľných baníkov potvrdené 2, slovom DVA prípady baníckej pneumokoniázy.  
Žiadne KCH-KCH! sa v baniach nekoná, je to hlúposť.       
 Zostáva teda zodpovedať otázku, ktoré 4 ďalšie organizácie boli so svojimi pracovníkmi prifarené do klamlivého grafu NCZI, ktorý tak radostne, a nahlúpo trúbia do sveta Priatelia Zemežlče a niektorí lokálni politici na Hornej Nitre, aj v Bratislave.
To  v HBP  nevedia, keďže informácie o tých ostatnýchch organizáciách sa z NCZI baniam získať nepodarilo. Sú to podľa vyjadrenia NCZI stavbári a iní remeselníci, hutníci, strojári a podobní, elektrikári a elektronici, operátori stacionárnych strojov a zariadení, pomocní pracovníci v ťažbe hocičoho, stavebníctve , výrobe a doprave čohokoľvek.
 Z tabuľky na strane  25 a 26  dokumentu http://www.nczisk.sk/Documents/publikacie/2016/zs1706.pdf 
je jasné že  v Trenčianskom  kraji- teda sídle HBP a.s. sú počty priznaných ChzP nasledovné: 
Choroby číslo 28 sú choroby z vibrácii

Choroby číslo 29 sú choroby z dhodobého , nadmerného a jednostranného zaťaženia končatín, Choroby číslo 33 sú banícka pneumokoniáza a zaprášenie pľúc, Choroby číslo 47 sú iné poškodenia zdravia z práce, ktoré nie sú chorobou z povolania a ni pracovným úrazom
          
Keď si obrázky tabuliek poprezerali "popierači baníctva uhlia" tak si povedali: dobre, tak povieme, že uhoľní slovenskí baníci prispievajú najväčšou mierou na choroby z vazoneuróz a jednostranného zaťažovania končatín, keď už teda menej pokašlávajú a nerobia "KCH-KCH!" ako sa (hlúpo) domnievajú jedni aktivisti z 1% straničky. 
Skutočné počty chorôb z povolania z preťažovania končatín a vazoneuróz sa dajú do grafu za skutočné bane zaniesť veľmi ľahko. Podiel baní je menej ako 5% iných nebanských zdrojov týchto ochorení. úrovne sú dokreslené červenými čiarkami: 17 a 15 prípadov 
 
Bane nemôžu za to, že štatistici NCZI k ˇťažbe uhlia a lignitu“ priraďujú choroby z povolaní ako ťažby štrku, robotníkov zo stavebného priemyslu, hádam aj upratovačky z Uhoľných skladov z Hornej Dolnej, šoférov, strojárov a kto vie koho ešte.
Faktom však zostáva, že keď do grafu vydávaného NCZI za  skutočnú ťažbu uhlia a lignitu vynesieme reálny podiel baniam oznámených chorôb z povolania, zrazu baníkov predbehnú skoro všetci ostatní, včítane kožiarov, iných ťažiarov a podobne.


Na svet sa nám tento mesiac zrodila už aj štatistika Chorôb z povolania za rok 2017 ktorá by nepriateľov slovenského uhoľného rozradostnila hádam viac, preto že počet chorôb  z ťažby uhlia a lignitu sa ako keby stále držal na prvom mieste. 
Graf NCZI za rok 2017 tak naozaj vyzerá, ale HBP ako jediná banská uhoľná organizácia za rok 2017 zaznamenala len 12 zaevidovaných chorôb z povolania. V skutočnosti je reálna ťažba uhlia a lignitu na Slovensku v počte priznaných chorôb z povolania potom v grafickom vyjadrení na poslednom mieste stĺpcov. Skutočných uhoľných baníkov v rebríčku chorôb z povolania predbehli ešte aj kožiari, a tých je na Slovensku oveľa menej než strojárov, montérov automobilov alebo drevárov.  

Zhrňme si to teda ešte raz

Rok             Počet ChzP podla NCZI a ich NACE 05 ťažba uhlia      Reálny počet ChzP na HBP

2015                                              37                                                                            17

2016                                              38                                                                            15

2017                                              28                                                                            12

Bane nemôžu za to, žeNCZI si podľa len im známeho kľúča dávajú do štatistického priečinka s chorobami z povolania z dobývania uhlia aj choroby z povolania pracovníkov podnikov, ktoré s ťažbou uhlia nemajú nič spoločné. 

Bane ale nemôžu ani za to, že šíritelia nepravdivých informácii o baniach sa nenamáhali skontrolovať si aspoň počty chorôb z povolania podľa krajov sídla organizácie, ktoré ich mohli v rozlete špinavostí pribrzdiť. Za svoju vlastnú zlovôľu či predpojatosť si môže každý sám, a karma ho raz dobehne.  
Tak či onak, kto tvrdí, že reálne baníctvo uhlia na Hornej Nitre má najvyšší počet chorôb z povolania v celom štáte, trepe do vetra a šíri hoaxy, polopravdy prípadne v najlepšom prípade aspoň neoverené informácie vydáva za hotovú vec.
Tu je zoznam najaktívnejších šíriteľov dezinformácie o údajnom vysokom podiele uhoľných baní na Chorobách z povolania :
·         Priatelia Zeme-CEPA
·        ·         Viacerí primátori/rky a starostovia/stky obcí na Hornej Nitre
·         Viacerí poslanci/nkyne roztrúsení po celom Slovensku.  
Každý z uvedených subjektov mohol napísať žiadosť na Národné Centrum Zdravotníckych Informácii, aby si zistil, ako to je v skutočnosti s chorobami z povolania na HBP. 
Neurobil to asi nikto z nich. 
Čakáte že sa niekto z nich , alebo z masmédii za ohováranie z neznalosti ospravedlní? 
To sa načakáme!

Zdroje Informácii použitých ako podklady: 

Choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania v SR. [online]. Národné centrum zdravotníckych informácií,
http://www.nczisk.sk/Documents/publikacie/2017/zs1806.pdf

vyjadrenia NCZI  k otázkam k počtom ChzP poskytnuté láskavosťou HBP a.s.


Komentáre