Ublížené fňukanie daktorých aktérov v platforme Prechodu Uhoľných regiónov

O čom je a o čom nie je Platforma prechodu od uhlia je uvedené tu:
https://baneaenergia.blogspot.com/2018/07/o-com-je-o-com-nie-je-platforma.html

Priatelia Zeme , Bankwatch, Greenpeace, WWF, aj E3G by chceli nejaký termín ukončenia dobývania uhlia, ale Klaus Dieter Borchardt, riaditeľ DG Energy  jasne opakovane hovorí, že transformácia nie je o stanovovaní termínov ukončenia dobývania uhlia, ale o úspešnej transformácii uhoľných regiónov.
   
Hneď po vyhlásení dedlajnu  termínu predkladania projektov Platformy na leto a nakoniec na jeseň 2018 sa začali v našej a európskej tlači ozývať ufňukané hlasy zo Slovenska, hlavne z Prievidzského okresu ergo Hornej Nitry.
Vraj je termín šibeničný, že sa to nedá stihnúť, že je toho veľa a "nejsou lidi".

Kto fňuká a pomrnčieva?
Bane to nie sú.
Umravčané a ublíženecké sťažnosti idú z regionálnych , ad hoc vytvorených štruktúr.

Zatiaľ čo bane HBP hneď po vyhlásení vzniku platformy a pilotných regiónov tvrdo makali na adaptácii svojich záložných projektov, ktoré si písali do zásoby roky dozadu pre prípad potreby a vhodnej doby, ukázalo sa medzičasom, že časť regionálnych štruktúr Hornej Nitry,  nazývaná samosprávou, ktorá si takisto musela byť vedomá, že uhlie sa nebude ťažiť v regióne naveky, má pripravené do zálohy plány obsahujúce len tri body: 
N ako Nina
I ako Igor.
Č ako Čestmír

To znamená že do februára 2018 bol samosprávou pripravený alternatívny plán  a stratégia čo s nezamestnanými, ak náhodou bane z nejakého dôvodu skončia, pripravovaný pod skratkou NIČ.

Na tejto strane ihriska Hornej Nitry bolo pripravené Nula, Zero, Vákuum 

ilustračné foto zo stránky Crybaby Page, Hyperflesh
Pritom už niekoľko rokov vychádzajú z niektorých politických štruktúr hlasy, že "bude potrebné" skôr alebo neskôr bane uzavrieť.

Nikto s týchto hlasov s politickou motiváciou ale nepovedal,  že ak teda chcem uhoľné bane zatvárať, pri vyslovení Á (že chceme uzavrieť uhoľné bane) už treba vedieť, čo bude za Bé (akým dlho udržateľným priemyslom nahradíme ich kapacitu pracovnej sily) a ako budeme kryť výpadky pracovnej sily Cé (teda koľko  a ako vytvoríme nových pracovných miest, keď budeme mať raz hotové Á ).

Prezentácie Poľského Sliezska, Saska-Brandenburska a Západného Macedónska ukázali, že tieto regióny majú vcelku jasno v tom, čo by malo nasledovať po ukončení dobývania uhlia v ich regiónoch. Západo-macendónčania síce vo svojich plánovaných projektoch ktoré ukázali vo februári 2018 riešia iba zásobovanie teplom a pomerne hmlisté kontúry nejakého výskumu, ale aspoň niečo.

Vysvitlo však,  že na Hornej Nitre, aspoň čo sa týka plánov samosprávy, nijaké plány neboli. 

 To čo bolo pripravené vždy, boli zobáky pripravené rečniť o ničom, produkovať slovnú vatu, mlátiť prázdnu slamu.
Že jediný plán samosprávy spoluzodpovednej za región bol ako v ruskom akčnom plánovaní: Vapérvije zdélajem, patóm razdúmajem, vot  durak, pasmatri!

Čiže najprv niečo zbúrame, rozkopeme , zadupeme, napríklad miestny uhoľný priemysel, bez ohľadov na tam zamestnaných.
Na troskách zbúraniska potom začneme rozmýšľať čo tu budeme stavať alebo pestovať, a kde na to vlastne zoberieme peniaze?? 
To sú myšlienkové postupy malého dieťaťa, alebo dospelého jedinca s IQ na úrovni DHK teda Dreveného Hojdacieho Koníka !

Pribratie Hornonitrianskeho regiónu do prvej zostavy pilotných regiónov nebolo náhodné.
 Na Hornej Nitre ide o rozlohou pomerne malú oblasť, kde je všetko pekne pohromade.
Bane, voda, elektrárne, greenfieldy, brownfieldy, zaujímavé následky baníkovania vhodné na adaptáciu.
Na menšej rozlohe sa dá pekne realizovať demonštračný projekt so všetkými žiadanými parametrami : inovácie, výroby priateľské k životnému prostrediu, vedecký výskum, nové technológie, využívanie energie zeme na energetické účely, environmentálne prínosy adaptácie pozemkov po dobývaní uhlia.

Keď zoberieme  na porovnanie  poľské Sliezko - čiernouhoľné srdce Poľského priemyslu, tak tam žije 4,5 milióna obyvateľov, sú tam stovky existujúcich, aj starých baní, desiatky úpravní uhlia, koksární, hút a ďalších prevádzok súvisiacich s uhlím a jeho ťažbou.
Ich plány do budúcnosti musia preto riešiť omnoho komplikovanejšie a komplexnejšie problémy.

Podobne Nemecká Sasko-Brandenburská oblasť ukázala precíznosť nemeckého plánovania, a nemci ukázali že vedia myslieť do budúcnosti. Hoci boli čerstvo pribratí v polroku 2018, mali a majú pripravené na úrovni samosprávnych štruktúr jasné projekty ako chcú urobiť zmeny priemyslu a výskumu, kto to spraví, ako sa to bude financovať, kedy sa začne a kedy skončí.

Jediné, čo mohli predstaviť Slováci vo februári, bol súbor projektov, adaptovaný z projektového zásobníka Hornonitrianskych baní, preto že zásobník projektov ostatných aktérov budúcej Hornonitrianskej transformácie sa ukázal byť prázdny ako pokladnička zbierky katolíckej cirkvi na misionárov umiestnená v hlavnej mešite v Mekke.

Zdá sa, že doteraz, okrem baní HBP a.s., nikto na budúcnosť Hornej Nitry nemyslel, nie aby ešte dačo plánovali!
Pochopiteľne, HBP svoje projekty s časovými plánmi, plánovaným počtom zamestnancov, a rozpočtami nevycapila do novín.
Koniec koncov, ani nemusí svoje plány hneď zverejňovať, preto že projekty sú naplánované na pozemkoch spoločnosti, nie na nejakých verejných  či mestských pozemkoch. Ak budú projekty HBP realizované, budú mať nejaký vplyv na životné prostredie a atmosféru: jedine pozitívny.

Časť projektov HBP ráta dokonca so zásobovaním energiami výhradne z obnoviteľných zdrojov.
Bane nechcú a ani nemôžu plánovať transformačné aktivity mimo svojich pozemkov, maximálne ak v oblastiach kde sú takzvané banské záťaže.

Keď sa ide prerábať ulica natiahnutím vodovodu a kanalizácie a vy si idete prerábať kúpeľňu, tiež výber umývadla neriešite so susedmi v zástavbe, aj kachličky si vyberiete podľa svojho vkusu. Susedom vo vchode len oznámite, že idete prerábať, neporiadate s nimi verejné prejednávania, ani okrúhle stoly.
Preto že si nepotrebujete naháňať predvolebné preferencie, bane neidú do volieb!
 Idete prerábať svoju kúpeľňu a barák tak aby dobre slúžili, neidete prerábať byty v celej štvrti, ktoré Vám nepatria.

Mestá a obce, ako aj niektoré ďalšie právnické a fyzické osoby, občianske združenia, sa od začiatku vyhlásenia programu mohli do transformácie v každom pilotnom regióne prihlasovať so svojimi projektami na svojich územiach.
Prievidzký región ale dokázal do konca februára 2018  jasne sformulovať len svoje základné požiadavky, aj to iba naširoko a nejasne: turizmus, vzdelávanie, cesty.
Bez jasne stanovených termínov, bez rozpočtov, bez časov realizácie, bez prípravy podkladov pre územno správne rozhodnutia.
Okrúhle stoly sú možno dobré na zviditeľňovanie sa nádejných poslancov, kandidátov na posty primátorov, starostov a ich dámskych alternatív.

Banský podnik sa ale do politického mechrenia a mumraju pred voľbami do miestnych štruktúr na jeseň 2018 nemienil dať vtiahnuť, preto že aréna slúžiaca  na šuchorenie a nadúvanie sa papagájov so sklonmi chváliť sa cudzím perím nie je nič, čoho by sa chcela a musela zúčastňovať.

Podaktorí reprezentanti tzv. "akčnej skupiny" regiónu Hornej Nitry, ktorá má reprezentovať nebanské subjekty pripravujúce projekty do spoločnej misy, zvolili postupy fňukajúcej štvorročnej slečny. Taktika spočíva v tom, že začneme fňukať, a budeme sa plačlivo žalovať  na všetky strany dovtedy, kým si nevydupeme nejaký ústupok.

Preto začali bane v tlači, na internetoch a iných masmédiách uslzení fňukoši ohovárať, že vraj bane určite vedeli o tom, že budú vybraní do platformy transformácie vopred, a že sa mohli s dostatočným predstihom pripravovať.
To je hlúposť - HBP boli výberom pilotných regiónov, ktoré zahrnuli aj Hornú Nitru rovnako prekvapené ako ostatní.
Európska Komisia  totiž nie je klebetná, vie držať tajomstvá pod pokrievkou až do ich verejného vyhlásenia, preto že nevyhlasuje nič, kým si nie je istá, že sa to môže podariť.
To potvrdila aj týmto programom Transformácie uholných regiónov.

Jedného dňa vyhlásila program Transformácie Uhoľných regiónov, Komisia povedala, kto sú vybraté oblasti, o čom bude navrhovaná transformácia a hotovo. Informácie máte, tak makajte, ak chcete od EÚ prostriedky na tieto účely.

Jediný náskok baní HBP spočíval a spočíva v tom, že už od českých baníkov vedeli dávnejšie, že tí pripravujú svoju stratégiu prechodu od uhlia nazvanú RESTART pre svoje regióny už tri roky, a vedeli aj čo obsahuje, ako je štrukturovaná, a tiež čo majú česko-moravskí kolegovia vymyslené. Preto že baníci držia spolu a snažia sa  navzájom všemožne a nezištne  pomáhať kolegom.

  Nie je však možné z RESTARTU nijako odpisovať, ako si snáď myslia umravčanci, preto že povrchové dobývanie hnedého uhlia alebo podzemné dobývanie čierneho uhlia a ich vplyvy sú natoľko odlišné, že sa  s podzemným dobývaním lignitu nedajú porovnávať. Sú tam iné horniny, iné technológie, iné následky.

O hlavných rozdieloch medzi povrchovou a podzemnou ťažbou sme dávnejšie písali tu: 

https://baneaenergia.blogspot.com/2017/07/rozdiely-medzi-hlbinnou-povrchovou.html

Regionálne štruktúry v okrese Prievidza, najmä zástupcovia Priateľov Zeme CEPA vzlykajú, že času na prípravu projektov (trištvrte roka) je málo.
Jediným priamo zasiahnutým mestom transformácie na Hornej Nitre, ktoré ukázalo, že má pripravené projekty adaptované na obdobie po ukončení ťažby uhlia je Handlová.
Tam totiž tiež už pred rokmi zvolili taktiku písania projektov do šuflíka, pre prípady náhod. Preto mohli vyrukovať s projektami, ktoré majú hlavu a pätu.

Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným.
Je to pravda, ak viete myslieť vopred. Baníci majú plánovanie v krvi, lebo baník ktorý nevie myslieť na 5 -6 metrov, rokov alebo krokov v bani vopred, je baník trepák .

Odosobnene môžeme priznať, že ak Vás zhoda šťastných okolností náhleho poplachu zastihne v nočnej košeli s holým zadkom, môžete mať reálny pocit, že času je primálo.
Ale mravčať, že Váš sused, ktorý už roky spáva v plnej poľnej, pripravovaný na to, že kedykoľvek môže byť vyhlásený bojový poplach, mal pri naozajstnom poplachu výhodu, je detinské a hlúpe. Fňuk....smrk...
ilustračné foto zo stránky Gamezone
Dovolíme si umrnčaným prekvapencom z regiónu Hornej Nitry pripomenúť jednu vec:
Do partie pilotných regiónov pre prechod od ťažby uhlia na iné druhy zamestnaní v Júni 2018 Európska Komisia na stretnutí pracovných skupín v Bruseli pribrala ďalšie štyri regióny: Vale Jiului v Rumunsku, Kastíliu a León v Španielsku, Karlovarsko&Ústecko&Moravskoslezsko z Česka, a Sasko-Anhaltsko z Nemecka.

Všetky regióny, aj tie staršie, aj tieto novšie majú na jeseň 2018 pre EK predložiť svoje projekty a stratégie postupného prechodu od uhoľného priemyslu.
To znamená, že vyššie spomenuté regióny Rumunska, Španielska, Česka a Nemecka majú na to celé zhruba štvrť roka - teda tri mesiace, z čoho sú dva mesiace hlavnej dovolenkovej sezóny!
Náš región na to spolu s inými nemcami, poliakmi a grékmi na to mal a má trištvrte roka, teda aspoň 9 mesiacov.

Čo majú potom teda vravieť novopribraté pilotné regióny ?!?
Začnú poťahovať nosíkmi, kotúľať slzičky, pofňukávať a žalovať sa do novín že času je málo, ako väčšina partie okolo Akčného plánu Prievidze s výnimkou Handlovej a HBP ??         
Ukazuje sa, že taktika predchádzajúcej dlhoročnej prípravy na nevyhnutné zmeny zastihla Čechov a Sasko-Anhaltčanov v plnej poľnej, s pripravenými projektami.

Rumunsko  a Španielsko sa zatiaľ nevylúplo, nevie sa, či sú v spodnom prádle, v županoch alebo v plnej výstroji s naolejovanými zbraňami.
Ak sa ukáže, že tieto pilotné regióny nemajú pripravené nič relevantné, a že nedokážu dať dokopy za tri mesiace do zmyslupnej formy projekty a stratégie dlhodobého plánovania prechodu do októbra 2018, môžu spolu s Priateľmi Zeme vytvoriť koalíciu Fňuky-fňuk.

Podklady

https://euractiv.sk/section/klima/opinion/vlada-este-nepotvrdila-utlm-uhlia-v-roku-2023-ale-zlepsila-spolupracu-s-miestnymi

https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/aktivisti-vyber-projektov-pre-transformaciu-uholnych-regionov-nie-je-transparentny/


Komentáre