Lži, hoaxy a zavádzania o potrebe 100 melónov pre ENO


"Motto: Nie porozumenie medzi ľuďmi, ale pravda je základom práva! Karol Wojtyla"

Pár ostatných rokov je dookola v médiách opakované klamstvo o tom, že v roku 2021 bude Elektráreň Nováky potrebovať vraj 80 - 100 miliónov na to, aby plnila sprísnené limity vypúšťaných znečisťujúcich látok po tomto roku. 
Počuli a čítali ste to hádam už vo všetkých médiách.
Napadlo Vás overiť si, čo je na tom pravdy?

Ilustračný obrázok z webu Spiegel Online.de 
Neslávne známy minister a veľmajster lživej propagandy Goebbels mal povedať, že tisíckrát zopakovaná lož sa stáva pravdou.  Luhári tomu veria, a tak klamú ostošesť všade, kde sú ich ochotní počúvať alebo čítať. Tieto hlúposti preberajú médiá, a už to ide. Hlúposť sa stane "pravdou"

Naozaj?
Nie.
Pravda zostane pravdou, a hlúposť hlúposťou 

Nepredpokladáme, že by ste si z vlastnej iniciatívy preverovali , či tá potreba investície 100 miliónov naozaj bude potrebná, a ako ENO  plní alebo neplní limity exhalátov do/po roku 2021.
Smernicu o predpísaných ehaláciách po roku 2021 nájdete tu:

Volá sa Vykonávacie rozhodnutie Komisie 2017/1442

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/?uri=CELEX:32017D1442

Uznávame, že pre laika je smernica dosť neprehľadná, ale je to smernica určená pre energetikov a tých čo problematike rozumejú. Tí vedia čo kde hľadať.
Ak by ste to skúsili, zrejme neviete, aké kotly s akým tepelným/elektrickým  výkonom má Elektráreň Nováky spaľujúca naše slovenské uhlie.  Ani Vám asi nebude jasné, aké spôsoby likvidácie polietavého popolčeka, oxidov dusíka a oxidu siričitého v elektrárni funguje.  

Preto Vám prezradíme, že v Elektrárni Nováky sú od roku 2015 v prevádzke už len dva bloky s granulačnými kotlami s výkonom > 300 Megawatt tepelného výkonu, a jeden kotol s fluidným lôžkom s výkonom  <100 Megawatt tepelného výkonu na vykurovanie Novák a Prievidze.  

Likvidácia škodlivín v spalinách je v ENO robená elektrostatickými filtrami, mokrým vypieraním plynov  a nekatalytickým znižovaním úrovní NOx. 

Mali by ste vedieť že tepelný výkon kotlov nie je to isté, ako elektrický výkon turbín elektrárne. Tepelný výkon je vždy vyšší než elektrický, preto že všetko teplo z uhlia sa nepremení na elektrinu kvôli nižšej účinnosti.

Ani vo Vašom aute sa všetko spalné teplo benzínu, nafty či plynu nepremení bezo zbytku na mechanickú energiu, teplo uniká chladičom a výfukom auta, u elektrární je to podobné. Koniec koncov, spaliny musia byť horúce, inak by v komíne nebol žiadny ťah.  

Ešte si treba povedať ako sa exhaláty veľkých spaľovacích zariadení merajú.

  Na každom komíne kotlov nad jeden megaWatt tepelného výkonu je povinne zo zákona namontovaná celá sada senzorov, ktoré merajú v stanovených intervaloch v spalinách úroveň hustoty prachových častíc, oxidu siričitého, oxidov dusíka a niekedy aj oxidu uhoľnatého.  Namerané hodnoty sa automaticky zaznamenávajú a odosielajú do počítačov príslušných úradov. Z nameraných hodnôt sa automaticky počítajú denné priemerné hodnoty a ročné priemerné hodnoty. Tie komínové snímače sa nesmú vypínať, to predpisuje zákon. 

Vrátime sa k limitom exhalátov tepelných elektrární.

Pre Elektráreň Nováky s jej kotlami a ekologizačnými jednotkami platia do roku 2021 nasledovné horné hranice exhalátov :

SO2 (ročný priemer)                                        200 miligramov na meter kubický spalín (0,2 gramu)
NOx (ročný priemer)                                       200 miligramov na meter kubický spalín (0,2 gramu)
Prachové častice PM10 a PM2,5                    20 miligramov na meter kubický spalín (0,02 gramu)

V skutočnosti veľké tepelné elektrárne produkujú väčšinou len čiastočky popolčeka PM10, tých PM2,5 je veľmi málo. 

Po roku 2021 sú pre kotly , aké sú v  ENO, predpísané nové hodnoty podľa horeuvedeného predpisu nasledovne:

 SO2 (ročný priemer)                                       320 miligramov na meter kubický spalín
NOx (ročný/denný priemer)                           175/ 220 miligramov na meter kubický spalín
Prachové častice (ročný /denný priemer)   20/12 miligramov na meter kubický spalín

A teraz sa pozrieme aké limity dosahuje Elektráreň Nováky od roku 2016, kedy boli renovované odplyňovacie a odprašovacie zariadenia :
SO2 (ročný priemer)                                       150 miligramov na meter kubický spalín (0,15 gramu)
NOx (ročný priemer)                                       170 miligramov na meter kubický spalín (0,17 gramu)
Prachové častice (denný priemer)                  8 miligramov na meter kubický spalín (0,008 gramu)

Ak viete počítať aspoň v takom rozsahu, koľko sa učilo matematiky do 5. ročníka základnej školy, tak porovnaním súčasných hodnôt s vyššie uvedenými predpísanými Vám musí vyjsť , že súčasné aj budúce predpísané hodnoty exhalátov kotly elektrárne PLNIA  A BUDÚ PLNIŤ aj po roku 2021.

Hodnota oxidov dusíka NOx sa síce v roku 2021 bude blížiť k stanovenej hornej hranici, ale množstvo vyprodukovaných oxidov je v priamej súvislosti s nastaveným výkonom elektrárne. Výkon elektrárne bude postupne klesať spojito s nižšími plánovanými ťažbami uhlia, preto ani plnenie aj tohto parametra nebude ohrozené. 

Tí, čo rozprávajú že po roku 2021 ENO nebude plniť sprísnené limity znečistenia zo spalín, a preto bude potrebné do elektrárne investovať stovku miliónov Euro sú TÁRAJI, GÁGAJI a PRĎÚSI ako sa raz pri inej príležitosti vyjadril jeden dnes už neslávne známy politik, ktorého zhltla minulosť.  

Nevedia čo rozprávajú, len bez overovania bľabocú nezmysly, ktoré niekde započuli alebo si ich prečítali od iných tárajov.
Smutné je že takéto hlúposti opakujú aj ľudia, ktorí by z titulu svojej funkcie mali vedieť, aké sú fakty, a mali by vedieť overovať si ich pravdivosť.
 Napríklad Spoločné Centrum Výskumu pri Európskej Komisii  vo svojich "vedeckých správach" občas tiež tára podobné nezmysly, portál Euractiv.sk prostredníctvom zverejnených príspevkov tiež. O niektorých našich docentoch, inžinieroch a profesoroch ani nehovoriac. 

Aká je teda pravda? V hornonitrianskych novinách MY Prievidza je to uvedené na konci článku: 
 https://myhornanitra.sme.sk/c/20754361/o-buducnosti-hornej-nitry-sa-zacalo-diskutovat-na-najvyssej-urovni.html  

Post Scriptum: 
čakali sme niekoľko dní, ako veľmi pozorne čítate tieto príspevky a či si niekto všimne, že nové limity na oxid siričitý sú od roku 2021 omnoho benevolentnejšie, ako sú tie súčasné. Mysleli sme, že nám niekto do poznámky napíše, že tam máme chybu. 
Nenapísal nikto nič. 


Ešte si povedzme, kto patrí medzi najhorlivejších šíriteľov tejto dezinformácie:

  • niektorí lokálni politici - starostovia a starostky, primátori a primátorky
  • Priatelia Zemežlče - a ich prostredníctvom aj niektorí európski aktivisti, portál Euractiv.sk
  • Najnovšie aj Hospodárske Noviny

 Vitajte v postfaktuálnej dobe!



Komentáre