Klamstvá o jedinečnosti hlbinnej ťažby lignitu na Slovensku

Tak sme sa z verejných oznamovacích prostriedkov zase raz dozvedeli nejaké novinky.

Už nejaký čas nám jeden pán do médii trúsi, že nikde v Európskej Únii sa hnedé uhlie neťaží pod zemou, že  na hornej Nitre sú hnedouhoľné podzemné bane niečo ako totálna rarita v Európe.

Najnovšie ale podobne zahlodal ako Košovský bobor do pňa aj pán "expert"  z CEE Bankwatch, čo je dcéra Priatelia Zeme CEE v rozhovore pre Euractiv:
Tu:
https://euractiv.sk/section/zivotne-prostredie/interview/aktivista-slovensko-patri-k-najpokrocilejsim-ale-chyba-mu-plan-pre-uplny-utlm-uhlia/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=1954&tqid=heW8cHp5AUUBac9BO8x1RUaJTbk08BIBIW8z.BM%24

U pseudoexpertov to tak býva, že tárajú, a pritom nemajú veci naštudované.
Pár záberov z bane Velenje v Slovinsku , ktorá podľa "špecialistov" neexistuje, lebo jediná je na Slovensku




Vážení pseudošpecialisti: to že v EÚ neexistujú hlbinné bane na hnedé uhlie choďte porozprávať "rudarom" z Premogovnika Velenje v Slovinsku alebo baníkom v  doline Jiu v kraji Hunedoara do baní Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni

Niekto by mohol namietať, že tie rumunské sú ale čiernouhoľné hlbinné bane.
Takto ich klasifikovalo Rumunsko podľa svojich vnútroštátnych kritérii. Po vstupe Rumunska do EÚ podľa medzinárodnej klasifikácie druhov uhlia je ich uhlie zaradené ako kvalitnejšie hnedé uhlie - niečo ako Handlovské uhlie.

Ak do Európy zaraďujeme aj krajiny bývalej Juhoslávie, tak v Srbsku, Čiernej Hore a Bosne a Hercegovine sú spolu až desiatky podzemných baní na hnedé uhlie a lignity.

Sme na vážkach, či páni  zámerne klamú, alebo len nevedia hľadať informácie.
Asi by bolo najlepšie, keby sa obaja pekne vzali pod pazuchy a vyrazili si na výlet vysvetľovať do Slovinska, Rumunska a ďalších krajín, že jediná hnedouhoľná podzemná baňa v Európe je na Slovensku.
Možnosti výletov do "neexistujúcich" podzemných baní na hnedé uhlie a lignity sú pomerne široké
..........................................................................................................................................................
Zdroje informácii o ďalších podzemných baniach aj na hnedé uhlie nájdete tu:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mines_in_Serbia#Coal_mines  

Komentáre